Τετάρτη 19 Μαΐου 2010


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Διάκριση στο πρόγραμμα «Μωσαϊκό ιδεών για τα ανθρώπινα δικαιώματα»


Το πρόγραμμα «mind mosaic» εφαρμόστηκε πιλοτικά σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Εσθονία, Τσεχία, Ρουμανία, Ιρλανδία) και σε σύνολο 300 σχολείων. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν σε βάθος τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτή η εργασία είχε σημαντικές επιδράσεις στην συνείδηση τους. Απέκτησαν περισσότερη ευαισθησία για τα άτομα των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται, αναλογίστηκαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην καθημερινή ζωή και σκέφτηκαν τρόπους προάσπισης τους.


Οι μαθητές δημιούργησαν ένα μωσαϊκό από ζωγραφιές απεικονίζοντας τη δική τους κατανόηση για τα διάφορα άρθρα του Χάρτη. Επίσης εκφράστηκαν με όποιο άλλο τρόπο έκριναν κατάλληλο όπως κολάζ, εκθέσεις, τραγούδια, video, θεατρικά δρώμενα, blog κ.α.


Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μωσαϊκό ιδεών για τα ανθρώπινα δικαιώματα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάφεραν να αποσπάσουν το δεύτερο βραβείο μεταξύ 60 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

Η διάκριση που πέτυχαν οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι είναι το μόνο Γυμνάσιο μεταξύ των τριών σχολείων που πήραν την πρωτιά πανελλαδικά, αφού τα άλλα δύο βραβεία απονεμήθηκα σε Λύκεια, που κατέλαβαν την πρώτη (Γενικό Λύκειο Γιάννουλης, Λάρισα) και την τρίτη θέση (Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, Αττική).


Στο Πειραματικό Γυμνάσιο για τη θέση που κατέλαβε στο διαγωνισμό δημιουργήθηκε μια τοιχογραφία, από τους μαθητές σε συνεργασία με τους συντονιστές του προγράμματος και υπό την επίβλεψη της ζωγράφου κας. ΚάλλιαςΚουβά, η οποία θα αναρτηθεί σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου. To σημαντικότερο όμως ήταν « το ταξίδι» και οι εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτό.


Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι:

Βαλτζάκη Ερωφίλη, Καρδαμάκη Ευα, Ματζουρανάκη Μαρίνα, Γκερούση Μαρία, Γρυλλάκη Σοφία, Αναστασάκης Μανόλης, Κυπραίου Αγγελική, Καπετανάκη Ραφαέλα, Τσιρώνη Ιφιγένεια, Τσακομακοπούλου Ευα, Πολίτη Κατερίνα, Καραγιωργάκη Κατερίνα, Τσιγκένη Ιωάννα, Τσαγκαράκη Μαρία, Χατζηανέστη Σοφία, Πιπεράκη Ιερονίκη, Τσατσάκη Κάλλια, Καρδουλάκης Δανιήλ, Κουβαδάκη Ζωή, Ζαχαριάκη Φρατζέσκα, Ρινακάκη Στέλλα, Κυπριωτάκης Γιάννης, Τσαφαντάκη Πέγκυ, Χατζάκη Εμμανουέλα, Λοππινέ Ελίζ, Μπατσίδη Ελένη, Πέτρος Μάνος, Στεφανάκης Σωτήρης, Χατζάκης Γιώργος, Ρουσάκης Γιώργος.

Οι συντονίστριες του προγράμματος είναι η κα. Τσαφαντάκη Άννα (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας) και η κα. Γρηγοριάδη Μαρία (Καθηγήτρια Εικαστικών).

Ο Οργανισμός Generation Europe (http://www.generation-europe.eu.com) έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος (υπεύθυνη στην Ελλάδα είναι η κα. Αναστασία Γκίκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου